A 6 legtöbbször előforduló önéletrajz fotó típus – avagy te mit kerülj el!

2020.11.23

Azt tapasztaltam, hogy az állásokra* jelentkezők önéletrajzban megjelenített fotóit elég jól kategóriákba lehet sorolni. Ezért arra vállalkoztam, hogy néhány leggyakrabban előforduló, kevésbé előnyös stílust saját magamról/által készített fotókkal meg is szeretnék mutatni. Bízom benne, hogy tanulságos lesz és felhívja a figyelmet arra, hogy mekkora különbség van egy saját magunk/amatőr által készített smink és fotó valamint egy jól átgondolt, esetleg szakértői csapattal elkészített CV kép között. 

Mindezt pedig azért tartom fontosnak, mert ha tisztában vagy azzal, hogy mások általában - nagyjából 60%-ban - előnytelen, további kb. 20%-ban pedig nagyjából csak jó fotókat csatolnak magukról, akkor 

egy kimondottan előnyös fotóval szinte teljesen biztos, hogy ki tudsz tűnni a tömegből, 

ha pedig a szakmai tapasztalataid is passzolnak, akkor felfigyelnek rád és hamarabb választanak téged az interjúra behívásnál, mint kevésbé előnyös fotóval jelentkezett, de közel azonos kvalitásokkal rendelkező versenytársadat. 

A CV-vel pedig ugye pont ez a célunk, azaz elérni, hogy behívjanak minket interjúra. 

De mit kellene átgondolni egy sikeres CV fotóhoz?

Összeszedtem 10+1 pontban, hogy milyen alapvető körülményeket kellene figyelembe venni a CV fotónk kapcsán:

 • ápoltság
 • ruha
 • frizura
 • smink
 • helyszín
 • fények
 • képminőség
 • kép témája
 • kép aktualitása
 • póz
 • munkakör, pozíció és a cég értékei
 • mit akarunk kifejezni magunkról.

A mindennapokban számtalan önéletrajznál látható, hogy a fenti tényezők ritkán valósulnak meg egy-egy fotón, pláne egyszerre. Így nem igazán keltik szakmailag megfelelő személy benyomását a jelöltről, holott sok esetben a tapasztalat és tudás ott van, ez látszik is a CV többi részéből. Természetesen a HR-esek nem fotó alapján szűrnek, hanem tényleg a pozícióval, kultúrával stb. egyezőséget keresik, de léteznek olyan munkakörök, ahol a megjelenésnek kiemelt szerepe van (értékesítő, ügyvezető, ügyvéd). Továbbá érdemes tudni, hogy a CV-be becsatolt profilképen keresztül észlelt pozitív jellemzőidből szerzik meg a HR-sek/vezetők az első benyomást rólad mint jelentkezőről és sokszor abból is következtetnek szakmai hitelességedre, ami pedig nyilvánvalóan az interjúra behívás esélyedet is befolyásolhatja.

Tipikus önéletrajz fotó típusok, amiket jobb ha elkerülsz

1. típus: a nyaralós, étkezős, egyéb rendezvényes képek

Főleg nyáron szaporodnak meg a Balatonos, tengerpartos, spagettipántos ruhás, éttermes, vagy épp a bulikon vagy esküvőkön készült fotók, amik mindenről árulkodnak, csak arról nem, hogy a jelölt épp dolgozni szeretne. Ami jogos is, hiszen nyaralás, szórakozás ideje alatt ki a fene akarna dolgozni?! 

De tudd, hogy ez az érzés átjön a fotóból és nem kelti komoly jelentkező benyomását.

Szóval hiába kiválóak a fények, szép barna a bőröd és lehet szuper jó minőségű fotót lőni, általában a többi pontot mégis hanyagolják az ilyen típusú képek.

De ide jöhetnek amúgy azok a fotók is, amiket profi fotós készített, profi körülmények között, de egyáltalán nem önéletrajzhoz passzol a témája (pl. divatfotók, családi fotók, glamour fotók, beauty fotók). Ezek esetében is, hiába volt óriási élmény maga a fotózás és születtek kiváló képek, az állásra bekerülésedet nem valószínű, hogy támogatják. 

2. típus: amikor a hangsúlyt nem a szöveges részre helyezi a jelölt

Ezek azok a típusú képek, amikor a jelölt valamilyen megfontolásból egy szellemi munkakörben inkább a testi adottságokra helyezi a hangsúlyt a szakmai tapasztalatok vizuális alátámasztása helyett. A csak melleket takaró topok, a csupasz vállat, hasat mutató ruhák, a nagyon mini szoknyák és combvillantás, valamint a melleket szinte nyakba felnyomó pózok, a csábító tekintet, nagyon dúsra, érzékire rúzsozott ajkak, a felturbózott, szexire beállított haj, mind-mind elvihetik a figyelmet a szakmai tudásodról, a munkához és magadhoz való hozzáállásodról és olyan következtetéseket vonhatnak le a döntéshozók, amik kevésbé segítik a karriered alakulását. (Bocsánat, de erről a típusról mégsem teszek be példaként képet magamról :)).

3. típus: selfie fotók

A lehetőségek tárháza a hibázásra itt is kimeríthetetlen. Alapvetően sok telefonnak a selfie kamerája nem is készít olyan kiváló fotókat, másrészt ha nem értünk a profi selfie fotó készítéséhez, mint ahogy én sem, akkor eléggé "érdekes" képeket lehet produkálni. Ha mindezt pedig még pár szűrővel is megspékeljük, szinte a felismerhetetlenségig elvihetjük az eredetileg business fotónak indult képet. 

Selfie CV fotó
Selfie CV fotó

4. típus: régi képek

Ritkábban előforduló, de itt olyan esetekre kell gondolni, amikor vagy több évvel a ballagás után is a tablófotót, vagy egy régebbi igazolványfotót szerkesztenek be, akár a busztársaság bélyegzőjével ellátott verzióban a jelentkezők az önéletrajzukba. De olyan is akad, amikor idősebb jelentkező 10-20 évvel korábbi fényképet küld. Pályakezdők esetében alapvetően teljesen érthető, ha a tablóképüket csatolják, hiszen majdnem ez addig az első "komolyabb" fotó róluk, de több évvel később inkább kerülendő. Az idősebbek esetében sajnos előfordul, hogy úgy érzik, "le kell tagadniuk" a korukból, hiszen 50+ évesen egyre nehezebb a munkaerőpiacon elhelyezkedni, de érdemes lenne figyelembe venni, hogy az interjún úgyis kiderül a turpisság és nem biztos, hogy jó benyomást kelt. Helyette inkább keressünk fel egy sminkest, aki segít megtanítani, hogy hogyan lehet minden nap egy kicsit fiatalosabb, üdébb megjelenést varázsolni magunkra egy kis sminkkel.

Régi fotó mint CV fotó típus
Régi fotó mint CV fotó típus

5. típus: az otthoni fotók

Azt kell mondjam, hogy sok minden érdekelheti a HR-est a jelölttel kapcsolatban, de általában ebbe nem tartozik bele az otthoni környezete. Nagyon sokszor otthon készült fotókat csatolnak a jelöltek, ahol háttérnek például az ajtót vagy függönyt, vagy épp a sárga vagy bármilyen más színű falat, vagy a fa lambériát használják. Ezen felül sokszor látjuk a szekrényt, a kanapét, az ágyat, az előszobafalat, de többször nagyon előnytelen szokott lenni a fényviszony is, ám a legszomorúbb, amikor a háttérben az ágyneműk, vagy gyűrött ruhák körülveszik az egyébként bájos, kedves arcú jelentkezőt. Ezek is mind elvonják rólad a figyelmet és nem az összeszedettséget, részletekre odafigyelést közvetítik.

6. típus: a majdnem business fotó

Ebben az esetben a jelentkező például az irodából "jelentkezik be", azaz látható a fotó alapján, hogy valami kötődése tényleg lehetett az irodai munkához. A baj ott szokott elkezdődni, amikor nem kéri meg a kollégát, hogy készítsen róla fotót, hiszen akkor megtudhatnák, hogy állást keres, azt "meg nem szabad", így hát saját maga alkotja meg azt. Ugye itt a szándék az, hogy az íróasztal és rajta a sok-sok munka, amit ellát a pályázó, látszódjon és ezzel kifejezze még inkább a szakmai kompetenciát. Én amúgy nagyon szeretem az ilyen típusú képeket és őszintén megmondom, hogy számomra azt juttatja eszembe, hogy a jelentkező szereti is amit csinál, hiszen felvállalja, másrészt alapjában véve már egyfajta tudatosabb brandépítés zajlik. De a selfiek sokszor balul sülnek el és mellduzzasztós, fentről fotózott, combot villantó, dekoltázsba belátós, két karral előre nyúlós, asztaltól kifordulós fotó kerekedik belőle, ami mellett az irodai környezet már inkább rendetlen háttérként hat, mintsem a szakmai jártasságot erősítené. 

Mit lehet tenni, hogy neked is jó fotód legyen?

Ha esetleg valamelyik fotó kapcsán magadra ismertél és most azon gondolkodsz, hogy inkább nem is küldesz akkor fotót az önéletrajzodban, ettől óva intenélek. Az első benyomás nagyon fontos és általában csak némi változtatásra, odafigyelésre van csak szükség hozzá, így ne mondj le kérlek ennek kialakításáról. Gondolj abba, hogy ha böngésztél már valaha is autó vagy ingatlan hirdetéseket, mennyivel szívesebben kattintottál azokra, amik tartalmaztak fotót, mint azokra, amik nem. 

Tekints te is magadra egy márkaként és kelts bizalmat már a megjelenéseddel.

Ennek egyik módja, hogy átgondolod a fentebbi 10+1 tényezős listát, azaz, hogy a te fotód esetében mi hiányzik és korrigálod.

Másik módja, ami bár többe kerül, de spórolsz egy kis időt azzal, hogy hozzáértők segítségével, megfelelő körülmények között készíttetsz magadnak sminket, frizurát és fotókat. Ennek előnyére mutatok is pár példát. A lentebbi képekkel megmutatom, hogy milyen is az, amikor egy fotós és sminkes együttműködésével előnyös business fotók születnek.

Utána fotó: smink és frizura: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus
Utána fotó: smink és frizura: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus
Utána fotó: smink és frizura: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus
Utána fotó: smink és frizura: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus
Utána fotó: smink és frizura: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus
Utána fotó: smink és frizura: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus

Szóval ha tudatosan építed a karriered, ne vedd félvállról, hogy mit közvetítesz magadról a fotód által. Mutasd hát meg legelőnyösebb szakmai oldaladat, segítsd a karriered egy profi fotóval is és hozzá megfelelő sminkkel, ezáltal pedig tűnj ki a tömegből!

Ebben szívesen segítünk!

Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist

*Zömében alkalmazotti/beosztotti pozíciószinten lévő irodai, szellemi munkaköröket és szakképzettséget igénylő kereskedelmi munkaköröket vettem górcső alá és megközelítőleg 1500 önéletrajz átnézése alapján hoztam létre a kategóriákat.