Így zajlik egy business fotózás – a kapcsolatfelvételtől a képek átadásáig

2020.11.02

Te is elgondolkodtál már azon, hogy szeretnél új business fotókat készíttetni magadról, mert megváltoztál külsőleg, vagy profibb, szakmaibb fotókra van szükséged az új pozíciódban? Vagy mert szeretnél elnyerni egy menő állást, de nincs megfelelő fotó rólad? Esetleg olyan nívós, nemzetközi cégnél dolgozol, ahol már a prezentációid anyagaiban/e-mailed névjegyében is szinte elvárás, hogy szerepeljen egy "rendes" kép?

Ha igen és felmerült benned az igény, de egyelőre nem tudod, hogy hogyan is zajlik egy ilyen fotózás, bizonytalan vagy, hogy mi történne veled és jó lenne részleteket is megismerni, akkor ez a cikk neked szól. 

Összeszedtem, hogy a mi csapatunknál hogyan zajlik egy business fotózás a kapcsolatfelvételtől a képek átadásáig. 

1. Megbeszélés:

A legfontosabb, hogy átbeszéljük az igényeidet, a céljaidat és a már meglévő elképzeléseidet, valamint a lehetőségeket azok megvalósítására.

Átgondoljuk veled közösen, hogy a megálmodott fotók elkészítésére melyik műterem a legalkalmasabb, enteriőr terem legyen (berendezett) vagy csak hagyományosan egyszínű háttérre van szükség, esetleg használjuk az irodádat a fotózás helyszíneként.

Ha megvan a terem, már tudunk időpontot nézni és pontosítunk, hogy a fotós és sminkes szolgáltatáson kívül fodrász és stylist szolgáltatást szeretnél-e. Profi stylistunk a saját ruháidat is a legelőnyösebben kombinálja rajtad, ezen kívül minimum 3-4 szett ruhával készül (igény esetén több) a tematikának megfelelően, ezért nem kell aggódnod, hogy nem lenne mit felvenned, vagy hogy el kellene rohannod új ruhákat venni a fotózás előtt (A lentebbi fotókon azt látod, hogy mennyi változatos stílusban tudtuk megjeleníteni modellünket a stylist segítségével).

2. Szervezés:

Mi mindent megszervezünk és minden információt elküldünk neked, tényleg csak annyi a dolgod, hogy a megbeszélt időpontra a stúdióba gyere. 

Ezen a napon, abban a pár órában pedig biztos, hogy minden rólad fog szólni. Az egész csapat azon fog dolgozni, hogy egyrészt nagyon jól érezd magad, felszabadult lehess, másrészt az elvártnál is magasabb színvonalon valósítsuk meg a vágyaidat.

3. Előkészületek (ruhaszettek, frizura, smink):

A fotózás napján mi már nagyon várunk téged, és miután megérkeztél, megismerkedtél a csapat minden tagjával, még egyszer átbeszéljük a fotózás menetét és megnézzük, hogy milyen ruhákat hoztál magaddal. Amíg szépülsz, Mária (Vanyovszki Mária stylist - A Salon Budapest) összekombinálja az általad hozott ruhákat az ő szelekciójával és előkészíti őket a fotózásra (vasalás, szösztelenítés).

Közben a fodrász és én, mint sminkes akár csak a szupermodellek esetében, elkezdünk csak veled foglalkozni és megalkotjuk a frizurád és a sminkedet.

A fodrászt azért hívjuk, mert lényegében bármilyen frizurát kérhetünk, el fogja készíteni és mint tudjuk, különböző munkakörök különböző frizurabeli megjelenést is igényelhetnek. 

A fodrász mellett párhuzamosan én a business sminkedet készítem el neked. Nálam a business smink attól is business smink, hogy amikor beszélgetünk veled, rólad, a munkádról, a cégről, ahol dolgozol, vagy dolgozni szeretnél, a sminkes ismereteim mellett pluszban mind az üzleti tapasztalataim, mind pedig a megjelenéshez és énmárka - karrier kapcsolathoz kötődő kutatásaim és tanulmányaim eredményeit is figyelembe veszem.

Hidd el, pár ezer CV fotó átnézése, számtalan interjú levezetése és jó pár kolléga felvételében döntést követően, valamint több mint 100 itthoni cégvezető, HR-es, döntéshozó véleményének ismeretében van egyfajta rálátásom, hogy mire lehet szükséged ahhoz, hogy előnyös legyen smink terén is a szakmai megjelenésed és kiemelkedhess a tömegből, ezzel is építve a szakmai és személyes márkádat.

Míg tehát készül a frizurád és a sminked, Niki, a fotós (róla bővebben itt olvashatsz) közben felkészíti nagyon alaposan a stúdiót. Niki az a típusú fotós, aki villámgyorsan dolgozik, de nagyon pontosan, azaz nem lesz több száz felesleges, elrontott fotó, csak annál több különböző szett és stílus megörökítése.

5. Fotózás:

Amint kész a haj és a smink, felkerül rád az első szett ruha, kezdetét veszi a fotózás. Itt szokott elhangozni az a mondat, hogy "de én nem tudok pózolni" és "rólam nem lehet jó képeket készíteni". Ismerem ezeket a mondatokat, én magam is az első fotózásomnál bőven mondogattam a fotósnak, aztán meg tátva maradt a szám. Nikiben pedig többek között az is nagyszerű, hogy vallja: 

"neked nem kell tudnod pózolni, mert a pózoltatáshoz fotósként ő ott van". 

És tényleg így van, ugyanis mérhetetlen segítőszándékkal és kedvességgel elmondja, sőt meg is mutatja neked azt, hogy hogyan lesz jó a beállás, a póz. (Erről részletesebben itt olvashatsz.) Dolgoztam már vele többször, így láttam, illetve fotózott engem is, így tapasztaltam is, hogy milyen szépen segít lehámozni a pózolástól, fotózástól való félelmet. 

Pózoltatás. Smink: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus
Pózoltatás. Smink: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus

Az üzleti fotózás 1-3 órát vesz igénybe, attól függően, hogy hány szettben, hány háttér előtt készülnek a képek. 2 óra alatt biztonságosan 3-4 szett ruhában, köztük designer darabokban is, több háttérrel, pózban, business stílusban örökítünk meg. A sminket is változtatni szoktam legalább egyszer, ezzel is biztosítva a sokoldalúságát a képeknek.

5. Fotózás után:

A fotózás végén azt tapasztaljuk, hogy nem is érted, hogy repült el ilyen gyorsan az idő! És azt sem, hogy miért tartottál ettől a helyzettől annyira. A fotózásaink mindig jó hangulatban telnek és a végén mindenki szívesen maradna még.

A fotózás után 3 munkanapon belül átküldi Niki a képeket válogatásra és a kedvenceidet egy online galériában tudod jelölni. A kiválasztott képeket (darabszám a megvásárolt csomagtól függ) nagy méretben, retusálva a válogatást követő 10 munkanapon belül kapod meg.

Az elkészült képek változatosan felhasználhatók több üzleti felületen is. Mi pedig bízunk benne, hogy azokkal nagyon elégedett leszel és a munkahelyi, valamint karrier céljaidat maximálisan támogatni fogják.

"Röviden" így néz ki egy pár órás fotózás. Ha esetleg kérdéseid lennének vagy kedvet kaptál és bejelentkeznél, bátran kereshetsz minket itt:

Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist: +36 30 526 6645

Nerpel Nikoletta fotográfus: +36 30 603 2796