Mit néznek a HR-esek, döntéshozók, vezetők a megjelenésünkön?

2020.10.13

A kutatásomban részt vevő szakemberek, céges döntéshozók és HR-esek elmondták, hogy szerintük milyen tényezők a legfontosabbak a szakmai megjelenés kapcsán, azaz mire érdemes hangsúlyt fektetnünk állásra jelentkezőként.

Íme a sorrend:

No. 1. : Ápoltság

A válaszadók szerint a legfontosabb, hogy mind a CV fotón, mind az interjúra érkezés során tisztán és ápoltan jelenjünk meg. Ez annyira nem is meglepő, de hát ugye, kinek mit jelent az ápoltság?

A Magyar Értelmező Kéziszótár, Wikiszótár, valamint online felületeken a témában íródott olvasói vélemények, hozzászólások alapján, továbbá Facebookon posztolt saját kutatásom eredményeként azt állapítottam meg, hogy:

az ápoltság leginkább a tisztálkodással és tisztasággal valamint rendszeresség szavakkal írható körbe. 

Tisztálkodás alatt a rendszeres fürdést, haj-, bőr-, köröm- és fogápolást valamint a verejtékezés okozta kellemetlen szagok semlegesítését/illatot értik. A tisztaság ezekre is értelmezhető, de kiegészül a ruházat tisztaságával is (Ország, 2020).

Szóval ennyi mindent lenne célszerű figyelembe venni még az előtt, hogy egyáltalán a "De mit vegyek fel?" kérdéssel foglalkoznánk és esetleg órákat töltenénk el a ruhásszekrény előtt állva. Bár gondolhatjuk, hogy ez annyira evidens és erre nem is kellene szót pazarolni, de ha jobban belegondolunk, talán mindannyiunknak felvillan egy emlékkép egy kevésbé ápolt ismerősről, kollégáról vagy akár idegenről. Ki tudja, lehet épp interjúra ment...

No. 2: Ruházat

Nem tagadás, a megfelelő ruházat kiválasztása szintén fontos tényező lesz az előnyös szakmai megjelenésünk kapcsán. 

Mivel nem vagyok ennek képzett szakértője, így csak azt tudom javasolni, hogy ha nem is vagyunk biztosak abban, hogy mi áll jól igazán számunkra, vagy melyik munkakörben mi lehet az elvárás, bátran vegyük igénybe például személyi stylist segítséget. De megkérdezhetjük a kiválasztásban résztvevő HR-est is már előre, hogy mi a dress code vagy mik az íratlan szabályok az öltözködésre vonatkozóan. Ne érezzük cikinek, mert ha alul- vagy akár túlöltöztünk, rosszabbul érezhetjük magunkat az interjún, mint amekkora a vélt kellemetlenség lett volna a kérdéssel.

Amúgy a tanácsadó/stylist lehet, hogy nem mindig olcsó megoldás, de az biztos, hogy számtalan előnnyel jár, kezdve attól, hogy sokkal tudatosabban fogunk tudni vásárolni, magabiztosabb és professzionálisabb lesz a megjelenésünk odáig, hogy mindez sok esetben jelentős pénz- és időmegtakarítást is jelent, mivel kisebb az esély, hogy nem passzoló, felesleges ruhadarabokat próbálgassunk fel és vásároljunk meg. (Főleg azoknak előnyös, akiknek kevés idejük van és nem rajonganak a vásárlásért.)

No. 3: Frizura

Érdemes arra is odafigyelni az ápoltság és ruházat mellett, hogy milyen frizurát választunk a szakmai bemutatkozásunkhoz. Szánjunk erre is időt és kutakodjunk, hogy az adott szakmát a saját adottságainkhoz és persze személyiségünkhöz mérten is milyen frizurával tudjuk a legazonosabban kifejezni. Például: ügyvédnők esetében még ma is sokszor az összefogott frizura a leginkább preferált például a szexi, kiengedett, szinte szélgépfútta hatásúra vett frizurákkal szemben. 

Fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus / Smink és frizura: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist / Styling: Vanyovszki Mária - A Salon Budapest
Fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus / Smink és frizura: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist / Styling: Vanyovszki Mária - A Salon Budapest

No. 4. : Smink

Elérkezve a smink témájához, a kutatás során kiderült, hogy bár csak a negyedik helyre szorult, de mégsem lehet figyelmen kívül hagyni azt a profi megjelenés szempontjából. Furának tűnhet, de pozíciónként, iparáganként és szervezeti kultúrákként is szükséges végig gondolni, hogy legyen-e smink és az milyen legyen. Hiánya is, de annak túlzott, esetleg hibás kivitelezése sok esetben nem előnyös képet alakíthat ki rólunk. Erről, valamint a smink fontosságáról és hatásáról később részletesebben is fogok írni.

Smink: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, Fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus
Smink: Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist, Fotó: Nerpel Nikoletta fotográfus

A köröm ápoltságára külön valamint a színek tudatos használatára is érdemes odafigyelnünk, bár ezek jóval kisebb mértékben játszanak szerepet a válaszadók szerint.

Írta: Ország Anikó (Karrier&Smink - Ország Anikó Makeup Artist) / aniko.orszag@gmail.com / https://www.orszaganiko.hu/

Forrás: Ország Anikó (2020): A megjelenés mint én-marketing elem hatása a karrierre továbbá szerepe az employer brandingben